(Mala) škola demokracije

Rijetko je koji sociološki proces toliko slojevit, buran i istovremeno toliko bogat i izazovan u svojim mijenama kao što je to razvoj demokracije.

Taj je proces sve od vremena stare Grčke kao kolijevke demokracije bio i ostao trajni izazov svim ljudskim naraštajima na globalnoj planetarnoj razini. Svakodnevni je čovjekov život bremenit pitanjima iz područja osnovnih ljudskih prava. O tome postoje brojne deklaracije, ispisane su brojne stranice povijesnih i (među)državničkih dokumenata, ali pitanje razvoja  demokracije ipak još je uvijek neka vrsta "nedovršene" beskrajne priče .

U današnje vrijeme globalne dominacije medija imamo bezbroj svakodnevnih primjera kršenja osnovnih ljudskih prava i unatoč mnogim napisanim deklaracijama, demokratska načela i principi nailaze na mnogobrojne prepreke. Kršenje ljudskih prava, posebno danas, nepoštivanje drugih i drukčijih, još uvijek brojni stereotipi i predrasude, barijere su koje stvaraju neprekidnu obvezu borbe protiv njih i istovremeno obvezuju na borbu za pravednije ljudsko društvo koje će karakterizirati tolerancija i poštivanje različitosti. Jedan je od udarnih programa u pripremi, u LinguaNOVOJ, "Mala škola demokracije" koja je namijenjena, prije svega, našim najmlađim i mladim polaznicima školskog i studentskog uzrasta. Zajedno s njihovim nastavnicima, ali i sa svima kojima je interesantan razvoj demokracije kao osnove za kvalitetniji i pravedniji život, ovim će programom polaznici zasigurno postati bogatiji i plemenitiji kao ljudska bića koja su spremna na toleranciju i suživot s drugima i drukčijima.